blog

Lead Your Future

leadyourfuture.nl

Persoonlijke terugblik

Woensdag 14 september was het zover: het jaarlijkse iBestuur Congres 2022. Vanuit het hele land waren bestuurders en beslissers uit de overheid en IT-sector samen met maar één doel: digitalisering binnen de overheid versnellen en verrijken. Het congres bood volop mogelijkheden tot interactie voor zowel de online als offline deelnemers.

Dit jaar waren ook leden van dé community voor ambitieuze vrouwelijke studenten, Lead Your Future, uitgenodigd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een community waar talent, nieuwsgierigheid en gedrevenheid centraal staan. Gecombineerd met een grote diversiteit aan kennis en opleidingen. Wij worden actief ondersteund met het bouwen van ons netwerk en het zoeken naar een baan. En met een eigen academie voor 21st century skills en uitvoering van projecten bij bedrijven worden we klaargestoomd voor de eerste stappen in onze carrière. We hebben dan ook met beide handen deze uitnodiging aangenomen om met bestuurders in gesprek te kunnen over digitalisering bij de overheid. Wij willen immers graag leren hoe wij het verschil kunnen maken!


Met vijf talenten uit onze community hebben we gewerkt aan thema’s van de I-strategie. Het thema ‘i in het hart’ (onderdeel van de I-strategie Rijk) is nauwkeurig door ons onderzocht volgens de ‘Whole System in The Room (WSITR)’ methodiek (integrale benadering in teams). Bestuurders en specialisten konden de hele dag aansluiten bij ons aan tafel, terwijl wij bezig waren met de analyse en het bedenken van oplossingen. Aan het aan het einde van de dag hebben we in vier minuten onze bevinding gepresenteerd. Onze opdracht was om een pragmatische strategie te bedenken voor bestuurders, toezichthouders, beleidsmaker en medewerkers die hen helpt om kennis en kunde van digitalisering van hun eigen werk en dienstverlening naar burgers te versterken.

Van gedachten wisselen met de staatssecretaris.

‘s Ochtends hebben we met Mark Bressers, directeur-bestuurder bij de Nederlandse Emissieautoriteit gesproken die een uiteenzetting gaf over de overheid. Want hoe zit die eigenlijk in elkaar? En wat is het imago van de overheid bij onze community? Wij hadden een beeld van de overheid gebaseerd op een hoop aannames, denk aan het stoffige imago. Maar na deze dag is dit beeld veranderd. We ondervonden dat met onze skills en kennis van onderwerpen van nu kunnen bijdragen aan de opgaven van de overheid. Ook kunnen we helpen om meer te vertellen over de successen die binnen de ministeries worden gerealiseerd. Dit maakt het employer brand van de overheid alleen maar sterker.


Na het gesprek met Mark Bressers was het tijd om alles in praktijk te brengen. In de WSITR-ruimte zijn we onder begeleiding van een van de founders van Lead Your Future, Marie-Claire Spencer, gestart met de uitwerking van het vraagstuk. Ron Roozendaal schoof aan en vertelde over de lancering van de CoronaCheck-app. Het vertellen over dit soort successen geeft een beter beeld over wat de overheid nu echt doet.

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen is aangeschoven. We hebben met haar van gedachten kunnen wisselen over onze ideeën hoe we bij de overheid op de beste manier ‘i in het hart’ kunnen krijgen. Haar kritische blik was erg waardevol voor de oplossingen die we eind van de dag zouden presenteren.


Al met al een inspirerende dag waarin we met mooie gesprekken een inhoudelijke bijdrage konden leveren; vanuit de verschillende disciplines en studieachtergronden binnen ons team (communicatie, rechten, politicologie, digital culture studies en bedrijfskunde), en met de blik van de jonge generatie. Met onze visie en kennis op onderwerpen als digitalisering en integraal samenwerken (zoals WSITR) hebben we getracht een ander beeld te schetsen. Daarnaast hebben we samen met bestuurders aannames over een aantal zaken kunnen ombuigen naar feiten en nieuwe verfrissende ideeën.

Op de foto met de staatssecretaris.

Met onze deelname aan dit congres hebben we een waardevolle sneak-peek gekregen achter de schermen van de overheid! Om nu te voorkomen dat we dit artikel afsluiten met een cliffhanger, willen we u graag nog meenemen in onze oplossingen en aanbevelingen.

• Bouw dagelijks aan een leercultuur over digitalisering binnen de overheid.

• Durf als medewerker van de overheid lef en durf te tonen als het gaat om het oplossen van digitaliserings vraagstukken.

• Zorg als overheid voor constant en simpel beleid en probeer tussentijdse veranderingen hiervan te vermijden. Dit zal het proces rondom digitalisering binnen en buiten de overheid versnellen.

• Beschouw digitalisering, data en IT als instrumenten voor het oplossen van een probleem. Het is nooit een op zichzelf staande oplossing!

• Bepaal goed wat de definitie van ‘i in het hart’ inhoudt voor medewerkers. Laat ze meedenken om hier beeld en geluid aan te geven. Dan worden ze onderdeel van deze beweging en ondervinden ze wat het hun persoonlijk kan brengen.

• Zorg altijd voor een juiste diversiteit aan expertise en personen aan tafel als u met elkaar spreekt over hoe digitalisering kan helpen bij het oplossen van vraagstukken.

• Wees als bestuurder een inspirator voor medewerkers binnen de Rijksoverheid om hen te helpen open te staan voor digitalisering en de mogelijkheden en kansen te zien die het hen kan bieden


Dank nogmaals voor een dag vol inspiratie, verkenning en mooie gesprekken. We komen graag volgend jaar, of zoveel eerder, terug om te helpen bij andere mooie vraagstukken waaraan we een bijdrage van waarde kunnen leveren! Succes met de implementatie van onze adviezen! Namens het gehele Lead Your Future-team….bedankt!

Plenair terugkijken op de dag.

Deel deze column: